25 de gener del 2018

Fanatismos religiosos actuales

QUÉ ÉS EL FANATISME RELIGIÓS?

El fanatisme religiós es l'apasionament del fanàtic, es a dir una persona que defen amb tendència desmesurada les seues creencies u opinions.
El fanatisme en la religió també apareix en les persones que perseguixen i castiguen a aquells que no creuen en ella.
Dins dels diversos tipus de fanatisme tenim que destacar el religiós, que és el que més danys a ocasionat a la humanitat. S'han produit ejecucions públiques, destruccion de monuments...etc.
En l'actualitat apareixen algunes manifestacions religioses amb un fort fanatisme, com per eixemple el fanatisme islamic, critià , els talibans... que mijançant el terrorisme,ha anat imposant la seua religió.

Nosaltres anem a parlar sobre dues atentats que van fer els talibans no fa molt .

1r La destrucció de biblioteques :

En els noranta , quan començava el segle XX es va començar a parlar del "memoricidi" , una paraula  creada per l'historiador Mirko Gmerk , que significa " destrucció intencionada de les biblioteques".
 Igual que el fanatisme religiós fa que els creients puguen arribar a matar als infidels , també fa que els creients vullguen esborrar tota la història i la memòria de l'altra religió , d'ací que destruïsquen les biblioteques.

En 1998 , els talibans van destruir la que podia haver sigut la biblioteca més bella d'Afganistan ,fundada per Nasser Khosrow i que tenia més de 55. 000 textos , es trobava en Kabul. 

En Afganistan es van perdre manuscrits àrabs de més de deu segles d'antiguitat , junt amb aquestos escrits àrabs , també havien textos en angles , en pashtu , però sens dubte el més important que es va perdre va ser el patrimoni literari afganés (escrit en persa) . Entre estes meravelles estava un manuscrit molt volgut pels afganesos "el llibre dels reis" de Firdusi del segle XII.

En 1992, els talibans van entrar a Kabul , en eixe moment les persones que residien en la biblioteca van ser a la cerca d'ajuda a la ciutat de Pol-e Khomri , però no els van poder ajudar ja que l'11 d'agost de 1998 , 15.000 talibans van entrar a eixa ciutat i van començar a executar a tots els talibanes que veien .I a l'endemà van atacar la biblioteca , cremant tots els llibres i destruint-la , a les poques hores tota la biblioteca estava en flames i no va tardar en afonar-se .

Latif Pedram era qui dirigia la biblioteca i va dir que tot el que havia passat era un projecte d'aniquilar la llengua persa , i també va dir que allò que havia ocorregut en 1998 va ser un atemptat contra la identitat persa , ja que des de que va arribar l'islam a la terra afganesa ,la seua cultura va quedar reduïda a la literatura , eixe era el seu orgull en el món, i la supervivència dels perses com a memòria , i si destruïen la biblioteca els destruïen a ells .

2n La destrucció del Budistes de Bamiyan:

Els budistes de Bamiyan, van ser dos escultures esculpides en la vall de Bamiyan, Afganistan central. Van ser reconegudes per la UNESCO, com a patrimoni de l’ humanitat. És van construir entre el segle V i VI. 

Va ser lloc de diversos monestirs budistes, i un gran centre per a la religió, la filosofia i l’art greco-budista, les estàtues representen tots aquestos matisos. 

Aquestes dos van ser durant un temps els budes més grans, medien 55 i 37 metres d’alt respectivament. Però no va ser fins al 2001, després de sobreviure casi 1500 anys, quan el govern islamista talibà va decidir que aquestes dos estàtues eren ídols falsos, i per lo tant contraris al coran, ordenant així la seua destrucció. Primer van decidir destruir-les amb canyons de tancs i artilleria, però no ho van aconseguir, i van passar a fer-ho mitjançant dinamita i finalment ho aconseguiren. 

La desaparició d’aquestes, va privar a Afganistan i a tot la humanitat d’un important patrimoni de la humanitat. També va suposar el descens del turisme en aquella zona i per tant va dificultar l’economia del país.


Paola Soler i Mireia Martínez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada